Medical Taping

Medical Taping, ook wel bekend als Kinesio Taping, is een behandelvorm die zijn oorsprong kent in Japan en Korea. De laatste jaren maakt ook de westerse wereld steeds meer gebruik van dit concept en is het steeds vaker bij (top)sporters te zien.

De gedachte achter het Medical Taping Concept is dat spieren voor het optimale herstel van een blessure, beter in hun functie ondersteund kunnen worden dan daarin beperkt worden. Daarnaast kan er ook invloed worden uitgeoefend op de bloed- en lymfecirculatie en het bewegingspatroon van gewrichten.

Gewoon sporttape wordt gebruikt voor het beperken van pijnlijke bewegingen. Immobilisatie en drukverhoging komt echter het herstel niet altijd ten goede, hier is juist beweging en een goede doorbloeding voor nodig. Doordat Medical Tape tot 130-140% rekbaar is, even elastisch als de huid, wordt de huid een stukje opgetilt en wordt de bloed- en lymfecirculatie verbeterd. Zwelling en bloeduitstortingen worden hierdoor sneller door het lijf zelf afgevoerd, dit komt het herstel ten goede en verminderdt de pijn.

Door de Medical Tape met de juiste techniek op de spieren te gebruiken kan de spierspanning beïnvloed worden. Met name klachten die voortkomen uit langdurig verhoogde spierspanning kunnen hierdoor goed verminderd worden. Uw fysiotherapeut zal echter altijd naar de achterliggende oorzaak zoeken om uw klachten permanent te kunnen verminderen.

Tot slot kan de Medical Tape gebruikt worden ter stabilisering en ondersteuning van de gewrichten. Door de constante sturing dient de tape als een extra geheugensteun voor houdingscorrecties en het aanspannen van de juiste spieren. Ook kunnen bewegingen enigszins gestuurd worden zoals bijvoorbeeld braces ook kunnen doen. Medical Taping is echter een verreweg goedkopere behandelmethode.

Een ander groot voordeel van Medical Taping is dat de tape een aantal dagen kan blijven zitten, hierdoor heeft u er 24 uur per dag profijt van. U kunt er uw dagelijkse activiteiten en sport mee uitvoeren zodat de ondersteuning precies daar plaatsvindt waar u er behoefte aan heeft.

Door de uitgebreide training en de begeleiding van veel (top)sporters, hebben onze fysiotherapeuten veel ervaring met het gebruik van Medical Taping. Aan de hand van uw specifieke klachten zullen zij bekijken of Medical Taping ook in uw behandeling een toegevoegde waarde kan hebben.