Dry Needling

Eén van de nieuwste behandelvormen binnen de fysiotherapie is Dry Needling. Dry Needling vindt zijn oorsprong in Canada waar het al enkele jaren onderzocht en toegepast wordt. Het is een techniek waarbij de spieren met een dun naaldje aangeprikt worden om deze snel en langdurig te laten ontspannen.

Vaak wordt Dry Needling vergeleken met accupunctuur, dit is echter niet hetzelfde. Waar accupunctuur zich richt op het herstellen van energiebanen in het lichaam, richt Dry Needling zich op het aanprikken van de zogenoemde voelbare 'triggerpoints'.

Een triggerpoint is een 'knoop' in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. Deze triggerpoints kunnen de oorzaak van uw klachten zijn, maar ook het optimale herstel in de weg staan door pijn, krachtsverlies of een veranderd bewegingspatroon. Door het aanprikken van deze triggerpoints worden zij uitgeschakeld en vindt er ontspanning plaats. Het inbrengen van het naaldje is in principe niet of nauwelijks voelbaar, wanneer het triggerpoint aangeprikt wordt kunt u kort een soort kramp voelen. De spier ontspant zich daarna direct en het resultaat is vrijwel direct merkbaar. Wel kunnen de spieren nog enkele uren zwaar of vermoeid aanvoelen.

Onze fysiotherapeuten zullen door middel van een uitgebreid onderzoek bepalen of deze behandelvorm in uw geval zinvol is. Deze behandelmethode is onderdeel van de behandeling fysio- of manuele therapie en kost u dus niets extra's.